Как да пътувате с електрическа кола: Ultimate EV пътеводител – земните атракции

13
Как да пътувате с електрическа кола: Ultimate EV пътеводител – земните атракции

Мислите да предприемете пътешествие с електрическа кола и се чудите дали това е възможно?

Ако мислите за покупка или наемане на електрическа кола и се чудите как да пътувате с електрическо превозно средство, тогава тази статия ще ви разкаже всичко, което трябва да знаете.

Как да пътувате с електрическа кола

Нашата електрическа кола

Откакто видях колите на Tesla, исках такава. Вярно, не кой да е, а Tesla X.

Въпреки това, когато решихме да си купим електрическа кола, нямахме бюджет за Tesla X.

След като направих задълбочено проучване, реших да а Volkswagen e-Golf, с топ характеристики. Съпругът ми се съгласи и през октомври 2019 г. получихме колата си.

Обхватът е по-къс от този на Tesla X и ние нямаме автопилот, но освен това имаме множество функции за безопасност, които са невероятни и първокласни удобства и технологични характеристики.

Пътеводител за Volkswagen e-Golf
Volkswagen e-Golf

Откакто купихме колата направихме няколко пътувания с нея.

И никога не сме имали проблеми с намирането на точки за зареждане или с възможността да заредим колата.

Тъй като електрическите автомобили стават все по-популярни, реших да споделя с вас нещата, които трябва да знаете, когато планирате пътуване с електрическо превозно средство (EV), така че да се възползвате максимално от пътуванията си и да сте подготвени за всяка ситуация.

Ето моите съвети за пътуване с EV.

1. Изберете кола, която е подходяща за вас и вашите нужди

Знам точно каква електрическа кола искам и това е, защото харесвам колите и искам да знам какви нови функции, марка и модели са налични.

Също така знам точно какво искам в колата: имам нужда от пространство, тъй като пътуваме като семейство и имаме куче, искам най-съвременни функции за безопасност, както и всички възможни функции за комфорт.

Затова решихме да купим Volkswagen e-Golf, а не Nissan Leaf за Hyundai Kona или Renault Zoe. Някои имат по-голям обхват от нашия e-Golf, но нямат толкова много функции, които са много важни за мен.

2. Планирайте пътуванията си въз основа на точките за зареждане – карта на станциите за зареждане на електрически автомобили

Решете къде искате да отидете и дали това е еднодневно пътуване или по-дълга ваканция.

След това разгледайте приложенията, които ви показват наличните точки за зареждане.

Ние използваме PlugShare. (в световен мащаб)

Google Maps също така ви позволява да филтрирате по точки за зареждане, в световен мащаб.

Тесла предлага и карта на дестинацията за зареждане и можете да използвате тяхната карта, когато планирате пътуване, ако имате Tesla.

Вие също имате Chargemap.com и OpenChargeMap – така че определено можете лесно да планирате всяко пътуване, което имате предвид.

Съвет за шофиране на електрически автомобил: уверете се, че инсталирате приложенията, които ще използвате, и създайте акаунти и се запознайте с това как работят ПРЕДИ пътуването си така че да не се налага да прекарвате много време, докато сте на път. Бъдете подготвени и оптимизирайте времето за пътуване!

В момента има много станции за зареждане и много други, които ще бъдат отворени в близко бъдеще.

Има супермаркети, които предлагат станции за зареждане (Lidl, Kaufland и други), има хотели, които имат точки за зареждане, те са бензиностанции, където можете да заредите и вашия електромобил. И те също са специални точки за зареждане.

Уверете се, че знаете какъв тип опции за зареждане има вашият автомобил за да знаете какви точки за зареждане да търсите. Търсим CCS портове, например, за бързо зареждане.

Пътуване с електрическа кола допълнителен съвет: когато планирате пътуването си, не мислете, че ще разполагате с пълния обхват и се уверете, че сте включили точки за зареждане на разумно разстояние.

Например, ако вашият обхват е 300 км, уверете се, че сте включили точка за зареждане на 200 км.

Защо?

Защото, когато пътувате по междущатска магистрала или магистрала, консумацията ви е по-висока, отколкото в град и очевидно също така възстановявате по-малко енергия, отколкото в град, защото не използвате почивката толкова много.

Също така имайте предвид вашите стил на шофиране.

Електрическите автомобили ускоряват впечатляващо и вие не усещате скоростта. Но това означава и по-висока консумация на енергия.

Ultimate EV пътеводител

3. Планирайте спирките си, когато трябва да си починете или да хапнете нещо

Колко време отнема зареждането на електрически автомобил

Разбира се, отговорът на този въпрос зависи от капацитета на батерията.

Нашата кола се зарежда напълно за 50 минути в точка за бързо зареждане. Отнема 40 минути, за да се зареди 80%.

Зареждането на автомобил с по-голям комплект батерии може да отнеме 1h-1h20min.

Колко струва зареждането на електрическа кола

Зареждането на електрически автомобил е наистина евтино.

Имахме обхват от 60 км и батерията ни беше напълно заредена на станция за бързо зареждане в Румъния и платихме 32 леи ($8,2) (обхват след това 225 км.

Неща, които трябва да имате предвид, когато спирате за зареждане

Тъй като спирането на точките за зареждане може да отнеме от 30 до 50 минути, опитайте се да планирате пътуването си така, че тези спирки да ви позволят да се насладите на обяда или закуската си или да изпънете краката си след по-дълъг период на шофиране.

Съвет за пътуване с EV: може да има линия на точката за зареждане до мястото, където планирате да спрете, така че оставете малко време в графика си, в случай че вместо един час прекарате 2 часа на такава точка.

Случвало ни се е да чакаме на станцията за зареждане – за щастие бяха само 10 минути преди колата пред нас да завърши зареждането, но ни отне 50 минути вместо 30.

Беше пункт за зареждане в Kaufland, така че влязохме и купихме сандвичи и беше добре да излезем малко от колата.

Солна мина Slanic Prahova - еднодневно пътуване, което предприехме с нашата електрическа кола
Солна мина Slanic Prahova – еднодневно пътуване, което предприехме с нашия електрически автомобил

4. Пътуването с електрическа кола е по-евтино и по-устойчиво

Да, струва ви много по-малко от бензин или дизел – така че има какво да вземете предвид!

Освен това е по-екологичен, така че вие ​​също ще допринесете за по-чиста, по-здравословна земя и въздух.

5. Няма звук от двигателя – пътуването с електрическа кола е по-тихо

Ще чувате само шума от колелата по пътя. Но няма звук от мотора.

И това, за дълго пътуване, всъщност е страхотно.

В Европа трябва да имате инсталирана опция за звук на двигателя и да я използвате в град, така че хората да чуват как се приближавате.

На магистралата обаче звукът на двигателя ще бъде изключен.

И това е нещо, което ще оцените от първия момент и през цялото си пътуване.

6. Ако трябва да зареждате няколко пъти в един ден, имайте предвид, че второто зареждане ще отнеме малко повече време

Ако шофирате много и вече сте заредили колата си веднъж, втория път скоростта на зареждане ще бъде по-ниска.

Може дори да се наложи да изчакате малко, за да оставите батерията на колата да се охлади, преди да заредите.

Това означава, че вместо 30-50 минути зареждане, второто зареждане може да отнеме 1:20 минути.

При едно от нашите пътувания изчакахме 30 минути, за да оставим батерията да изстине малко (това беше пътуване, правено в края на юни, при високи температури – над 32C – и слънце).

Пътеводител за Volkswagen e-Golf EV
Volkswagen e-Golf

Заключение за пътуване с електрическа кола

Обичам да пътувам с електрическа кола. Усещането е невероятно (плюс колата е нова).

Планирам пътуванията си, както планирам всяко друго пътуване – с добавен един-единствен детайл: станции за зареждане.

Тъй като броят на такива точки за зареждане се увеличава непрекъснато (и обхватът на автомобилите се увеличава, тъй като сега има автомобили с пробег от 600 км), става все по-лесно и по-лесно да се пътува с електрическа кола.

Всъщност, тъй като е по-евтино да пътуваш с електрическо превозно средство, открих, че сме предприели повече пътувания (дори и кратки веднъж и дори ако 2020 г. означава пандемия и блокиране). Да, кратки пътувания и не прекарвахме много време в хотели – предвид пандемията – но все пак пътувахме много и се наслаждавахме на всяка секунда.

Надявам се, че това ръководство за това как да планирате пътуване с електрическа кола ще ви помогне да правите невероятни пътувания с EV! Определено можете да отидете на пътешествие с електрическа кола!

Как да пътувате с електрическа кола: Ultimate EV пътеводител.  Тази статия включва съвети за пътуване с електромобил, карта на станциите за зареждане на електрически автомобили, колко струва зареждането на електрическа кола, колко време отнема зареждането на електрическа кола и др.  #evtravel #ev #electriccar #egolf #evtravel #evdriving #earthsattractions

Можете ли да пътувате с електрическа кола?  Тази статия включва най-добрите съвети за пътуване с EV.  Открийте как да предприемете пътешествие с електрическо превозно средство.  #evtravel #ev #electriccar #egolf #evtravel #evdriving #earthsattractions

Пътни пътувания с Ev автомобили.  Открийте как да пътувате с електрическа кола.  Пътувайте по пътя в EV.  Можете ли да пътувате с електрическо превозно средство?  #evtravel #ev #electriccar #egolf #evtravel #evdriving #earthsattractions

подобни публикации

Schreibe einen Kommentar